Bogoljub Karićje već dugo vizionarski poslovni lider

Mnogi pojedinci sanjaju o blistavim stazama i postizanju izuzetno visokih nivoa uspeha bilo politički ili u poslovnom svetu — ili u obe oblasti. Ovo je jedan od razloga što je srpski biznismen Bogoljub Karić tako upečatljiva figura ne samo u Srbiji već I u drugim delovima sveta. Evo osvrta na to kako je gospodin Karić postigao toliko uspeha i šta to znači za svet kakvog ga danas poznajemo.

Poslovni magnat je poznat po svom vizionarskom razmišljanju. On je tip osobe koja će mudro ulagati kako bi svoju kompaniju podigla na sledeći nivo. I ne smeta mu da svom timu prepusti kreativnu licencu koja im je potrebna za izgradnju tipova poslovnih modela kojima će sutrašnji lideri morati da uspevaju. Karićev napredni pristup ga je doveo dotle da ga 2016. godine EuropaProperty proglasi za “Čoveka godine”.

Naravno, ne radi se samo o tome šta gospodin Karić sada radi u poslovnom svetu što ga čini takvim draguljem u preduzetništvu. A ono što je uradio još tada čini ga nebrušenim dijamantom. Gospodin Karić je svoj porodični posao razvio u uspešan poduhvat u vreme istorije kada je bio okružen komunizmom. Uprkos činjenici da je Jugoslavija bila komunistička, Karić je uspeo da ubedi državnu vladu da se vođenje porodičnog biznisa neće mešati u državni sistem.

Upravo zbog Karićeve upornosti — uz istrajnost članova Karićeve porodice — Karić je osnovao prvu privatnu firmu u Jugoslaviji tokom 1960-ih godina. Pomoću svoje fabrike je uspeo da zakorači u nekoliko oblasti poslovanja, a to su finansije, bankarstvo, nauka, pa čak i osiguranje. Na kraju je omogućio da više privatnih kompanija uđe na poslovnu scenu i nema sumnje da njegov uticaj i dalje predstavlja glavnu pokretačku silu u današnjem poslovnom svetu.